Gostinska kuća sa pogledom na Dunav u Grockoj

Autorka: Milena Zindović

Realizacija: 2019 –2021.

Kuća se nalazi na izuzetno pokrenutom terenu, na parceli koja ima veliki nagib i orijentisana je prema obali Dunava. Na predmetnoj parceli zatečen je postojeći stambeni objekat – vikendica, na višoj koti, i mali objekat zidan od nepečene cigle u lošem stanju, na nižoj koti. Oba objekta nalazila su se na formiranim terasama – platoima, sa manjim potpornim zidovima kao obezbeđenje pokrenutog terena. Za boravak korišćen je samo gornji – glavni objekat, dok je donji – pomoćni objekat – korišćen kao ostava.

Osnovna zamisao je da se glavna kuća rekonstruiše, a da se na mestu pomoćnog objekta izgradi nova gostinska kuća sa svim savremenim sistemima za boravak tokom cele godine. Imperativ je bio da gostinska kuća svojom pozicijom i visinom ne zakloni pogled na Dunav sa platoa ispred glavne kuće. Prva faza je projektovanje i izvodjenje gostinske kuće.

Za poziciju gostinske kuće izabrana je ista lokacija koju je do tada imao pomoćni objekat iz više razloga, ali je osnovni taj što su na taj način izbegnuti obimni zemljani radovi i radovi na obezbeđenju škarpi i nasipa. Tokom radova očuvane su postojeće, vegetacijom već učvršćene, škarpe, što je uticalo na veličinu objekta u osnovi.

Nova gostinska kuća nije zamišljena kao vikendica, već da u njoj može udobno da se boravi tokom cele godine, ali je program sveden na minimum jer se radi o gostinskoj kući i u budućnosti se očekuje rekonstrukcija drugog objekta na parceli, koja će omogućiti da on preuzme primarnu programsku funkciju. Minimalni program omogućio je smeštanje u malu kvadraturu od 74m2 neto, sa prizemljem i galerijom, i korišćenje dela postojećeg platoa kao terase u nivou prizemlja kuće, za boravak na otvorenom.

Osnova prizemlja
Osnova galerije

Kuća u prizemlju ima kupatilo, kuhinju sa trpezarijskim stolom, radni kutak i dnevnu sobu duple visine sa kaminom, sve ukupno 45m2 površine. Dupla visina dnevne sobe omogućila je formiranje krovnih prozora koji osvetljavaju glavni prostor kuće i omogućavaju da njena unutrašnjost uvek bude svetla bez obzira na pretežno severnu orijentaciju. Dnevni prostor se kroz ogroman trokrilni klizni stakleni portal otvara u potpunosti prema spoljašnjosti i platou od dekinga ispred kuće.

Stepenice za galeriju smeštene su uz zadnju fasadu, i urađene su kao potpuno konzolne od tankih čeličnih flahova bez ikakvih potpora koje izlaze u prostor. Zbog male površine, prostor ispod stepenica iskorišćen je za smeštaj kuhinjskih elemenata, mašinskih uređaja i sl.

Na galeriji je smeštena spavaća soba, sa koje se izlazi na veliku terasu od 14m2 sa pogledom na Dunav. Obzirom da je deking ispred kuće orijentisan na sever, te zaklonjen postojećim zelenilom koje je sačuvano, terasa na spratu omogućava da prilikom boravka u kući klijenti imaju izbor da li će napolju sedeti na suncu i sa pogledom, ili u hladovini, ušuškani u zelenilo.

Gostinska kuća prati orijentaciju cele parcele ka Dunavu, i praktično svi otvori stambenih prostorija nalaze se na prednjoj fasadi kuće. Iza kuće izveden je novi betonski potporni zid, na mestu starog kamenog, kako bi se stabilizovao teren iznad. Na ovaj način se formira i privatnost gostinske kuće u odnosu na glavnu kuću.

Kuća ima specifičnu formu nastalu ispunjenjem uslova da ne zaklanja pogled glavnoj kući, te je terasa na spratu “usečena” u gabarit krova, sprećavajući da kuća postane previsoka.  Otvori su nestandardno velikih dimenzija jer je želja bila da se spoljašnjost i reka vide što više iz unutrašnjosti kuće, bez prepreka, pregrada i sl. Klijenti su imali posebnu želju da se ujutru probude sa pogledom na Dunavom, što je ispoštovanom dizajnom galerije na koju je smeštena spavaća soba i njenog velikog horizontalnog prozora.

U arhitektonskom smislu, kuća je savremena interpretacija arhitekture vikend naselja ili „naivne“ arhitekture, te je i oblikovanje inspirisano arhetipom kuće sa dvovodnim krovom. Formiran je oblikovno potpuno savremeni objekat ali koji ipak sadrži u sebi elemente tipičnih objekata kakve se nalaze u kontekstu vikend naselja – mali objekti vrlo jednostavne arhitekture, sa kosim krovovima, malim brojem otvora, kakve ljudi grade sami. Taj arhetip je potom modifikovan u odnosu na formu i orijentaciju kuće, a koje su direktno uslovljene njenom specifičnom lokacijom i teško pristupačnim terenom. Tako je sleme krova orijentisano kontra-intuitivno, po kraćoj strani, ali je to omogućilo bolje otvaranje unutrašnjih sadržaja prema spoljašnjosti.

Ideja da kuća oblikovno bude što jednostavnija, gotovo svedena na logotip kuće, je dodatno naglašena monohromatskom završnom obradom njenih fasada i velikim otvorima. Cela fasada obrađena je u fasadnim listelama tamno sive boje, a krov je pokriven crepom u istoj boji. I aluminijumska stolarija je u istoj boji, a jedno što je naglašeno su špaletne otvora u tamno tirkiznoj boji. Oluci su skriveni, tako da ništa ne remeti uniformnost izgleda.

Svojom malom veličinom, kompaktnom formom I tamnom bojom kuća gotovo nestaje u zelenilu Dunavske obale, što je i bila želja klijenata.

Fotografije: Miloš Martinović

Leave a Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.