Boravištance „Maštodrom“

Autorski tim: Milena Zindović, Aleksandra Savović

Godina realizacije: 2022.

Specifičan program boravištanceta, odnosno usluge dnevnog boravka za decu različitih uzrasta, bio je glavni ulazni podatak za opremanje prostora. Obzirom da se „Maštodrom“ nalazi u lokalu koji je iznajmljen, bilo je neophodno da sve intervencije budu takve da se prostor u nekom trenutku može jednostavno vratiti u svoje prvobitno stanje, ako je potrebno. Zato su sačuvani svi osnovni elementi opreme lokala, ali je bilo neophodno osnovno prilagođavanje potrebama boravištanceta, kao i naravno dizajn elemenata opremanja koji će ujedno biti funkcionalan i fleksibilan, ali i zabavan i inspirativan za boravak dece.

Pošto se „Maštodrom“ nalazi u gradskom centru, u jednom od novih urbanih naselja – Novom Dorćolu, osnovna inspiracija za oblikovanje enterijera bio je upravo grad, te su kuće i zgrade, i različiti arhitektonski oblici poslužili kao osnov za formiranje elemenata enterijera.

Prostor je funkcionalno podeljen u nekoliko ambijenata, od kojih su neki i fizički odvojeni od drugih. Ulazni deo, svakako, posvećen je prijemu dece i odlaganju stvari, pa se tu nalaze prijemni pult, mesto za sedenje i čiviluci oblikovani kao kuće u nizu. Dizajn pulta i čiviluka je uradio MZ Studio.

Nakon prijema, deca ulaze u otvoren, veliki, glavni prostor boravištanceta. Pod se iz keramičkog, hladnog, koji je originalno bio predviđen u lokalu, menja u topli pod sa drvenim izgledom. U okviru ovog otvorenog prostora smenjuju se ambijenti čitanja, igranja, gledanja, radionice. I prostor za učenje je predviđen, delimično izolovan gipsanom pregradom koja je postavljena u visini od 2m.

U zadnjem delu duguljastog lokala smeštene su prateće funkcije boravištanceta – toaleti, čajna kuhinja sa trpezarijom i kancelarija/prostor za individualni rad sa decom. Prirodna svetlost u kancelariji omogućena je postavljanjem velikog fiksnog prozora na višem delu zida orijentisanog ka ulazu.

U dizajnu prostora korišćene su jarke i osnovne boje, koje su i deo vizuelnog identiteta „Maštodroma“.

Veliki glavni prostor, površine 67m2, je potpuno slobodan od nameštaja i elemenata u svom središnjem delu – ostavljen da se fleksibilno koristi i preuređuje za potrebe različitih aktivnosti koje deci nudi „Maštodrom“. Svi elementi enterijera nalaze se na obodima prostora, na njegovim zidovima.

Na levom dugačkom zidu glavnog prostora smenjuju se siluete „kuća“ u različitim bojama, i sa različitim funkcijama. U žutoj kućici smeštena je zidna biblioteka, dok je prostor predviđen za čitanje formiran kraj nje velikim niskim sedenjem. Velika reljefna bela kuća pruža prostor za motoričke igre i aktivnosti na zidu. Plava kuća sa polukružnim krovom je prostor za odlaganje igračaka, a narandžasta niša sa dvovodnim krovom i unutrašnjim osvetljenjem formira klupicu za sedenje. Velika drvena kuća je prostor za odlaganje jastuka i taburea koji služe kao sedišta u glavnom prostoru.

Na desnom zidu nalazi se velika plutena tabla sa žutim ramom – prostor za izlaganje dečijih radova i aktivnosti. Po obodu su postavljenji i jednostavni kupovni elementi za odlaganje igračaka, u bojama prihvaćenim za vizuelni identitet ovog prostora. Na zidu koji deli prostor za učenje od glavnog prostora izvedena je crna tabla u obliku siluete grada – još jedan fleksibilni element koji se konstanto menja zavisno od aktivnosti dece.

U dnu glavnog prostora, u plavoj kućici, veliki ekran omogućava gledanje edukativnih sadržaja iz udobnosti lazybag-ova koji su smešteni ispred njega. Korišćenjem lazybag-ova, uz taburee i jastuke, zadržava se fleksibilnost u korišćenju i omogućava da se sedenje prilagodi različitim aktivnostima.

Pored ambijenta sa TV-om smešten je i posebno dizajniran sto za radionice. Ovaj veliki sto na točkićima osmišljen je tako da deca mogu da se okupe oko njega, sedeći na tabureima, koji se idealno smeštaju u police ispod stola. Police ispod ploče stola namenjena su pre svega smeštanju radioničkog materijala, ali mogu da posluže i za smeštaj taburea. Sama ploča stola ima izdignute ivice, kako bi se sprečilo eventualno prolivanje nekih od tečnih materijala koje se koriste tokom radionica. Uz sto, u radioničarskom delu, nalazi se i tapeta po kojoj deca mogu da crtaju i boje, kao i još prostora za odlaganje materijala.

Izdvojeni prostor „učionice“ namenjen je rad domaćih zadataka, učenje, ili neke grupne aktivnosti koje zahtevaju delimičnu izolaciju. Ovaj prostor nije u potpunosti odvojen od glavnog prostora za aktivnosti, na njemu nema vrata, a gipsane pregrade ne zatvaraju celu visinu prostora. Opremljen je stolovima i stolicama za decu, i crnom tablom na delu zida.

Čajna kuhinja formirana je korišćenjem gotovih elemenata i nameštaja pilagođenog deci u trpezariji. U kancelariji je uz celu dužinu zida smešten orman za odlaganje dokumentacije i različitog materijala potrebnog za rad i održavanje boravištanceta. Tu se nalazi i radni sto sa pratećim nameštajem. Ovi prostori opremljeni su funkcionalno i minimalno.

Glavni prostor Boravištanceta dodatno je oplemenjen muralima slikanim na zidovima pored recepcije i prozora. U bojama brenda, sa tematikom kuća i grada, ali oplemenjenog prirodnim elementima, osmišljeni su i realizovani od strane umetnika Ognjana Dževrnje koji stoji iza brenda BašBrush

Fotografije: Miloš Martinović

Leave a Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *