Porodična kuća u Železniku

Autorka: Milena Zindović

Realizacija: 2019 –2020

Porodična kuća u Železniku projektovana je kao savremena stambena kuća u tradicionalnom izgrađenom tkivu, od koga arhitektonski odudara usled svog kubičnog oblikovanja i ravnog krova.

Primenom urbanističkih uslova dobijena je jednostavna forma, gotovo idealnih proporcija, koja je razigrana jednostavnom arhitektonskom metodom – ujedanjima jednakih gabarita za formiranje ulaznog trema i lođe na prvom spratu. Razgradnjom uglova glavne fasade postavljen je osnov za njeno dalje oblikovanje definisanjem otvora. Otvori su grupisani u polja kontrastne materijalizacije na fasadi, koje zajedno sa ujedanjima forme čine osnovnu karakteristiku arhitekture objekta. Proporcionalnost i postignut ritam omogućili su efektnu arhitekturu uprkos jednostavnom izboru materijalizacije.

Funkcionalno rešenje unutrašnjeg prostora je u saglasnosti sa zahtevima investitorima, a za potrebe jedne prosečne porodice. Podela na noćnu i dnevnu zonu formirana je po vertikali, sa dnevnim i pomoćnim prostorima smeštenim u prizmelju, i spavaćim sobama sa dva kupatila na spratu. 

Glavne fasade kuće orijentisane su ka jugozapadu i zapadu, obezbeđujući prirodno osvetljenje dnevnim prostorima tokom celog dana.

Leave a Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *